Zdrowie

Jak parzyć zieloną herbatę?

jak parzyć zielona herbatę

Zielona herbata działa przeciwnowotworowo, ułatwia odchudzanie i przeciwdziała powstawaniu cellulitu, pozytywnie wpływa na krążenie i wygląd skóry, a nawet poprawia sprawność umysłową. Mimo tak licznych zalet wiele osób rezygnuje z jej picia. Dlaczego? Ponieważ, aby wydobyć smak z tego niezwykłego naparu, trzeba stosować się podczas przygotowywania go do kilku ważnych zasad. W przeciwnym wypadku, zamiast delektować się delikatnym, aksamitnym aromatem, jest się zmuszonym pić cierpki, gorzkawy napój.

4 kroki do zielonej herbaty

Zielona herbata wywodzi się ze starożytnych Chin. Choć w Państwie Środka cieszy się popularnością od setek lat, do Europy trafiła dopiero w XVII wieku. Dziś jej fanów przybywa, wciąż jednak jej parzenie większości nas wydaje się czymś trudnym. Warto uczyć się tej sztuki właśnie od Chińczyków.

Przygotuj naczynie

Zgodnie ze sztuką wypada zieloną herbatę zaparzać w czajniczku, a następnie rozlewać do czarek, z których ponoć najlepiej można delektować się jej smakiem. Jednak w domowych warunkach równie dobrze możesz zrobić to w filiżance czy kubku, przy użyciu zaparzacza bądź sitka z drobnymi oczkami. Dopuszczalne jest także wykorzystanie filtra papierowego, choć niektórzy koneserzy uważają, że wpływa on negatywnie na smak naparu.

Wiele zalet ma parzenie herbaty bezpośrednio w kubku, gdzie liście, dzięki większej ilości miejsca, mogą bez trudności się rozwinąć. W takim wypadku musisz jednak pamiętać o przelaniu naparu do innego, najlepiej wygrzanego naczynia – w ten sposób unikniesz nieprzyjemnej goryczki, powstałej w wyniku zbyt długiego parzenia, a także utraty przez herbatę temperatury.

zaparzacz

Wsyp właściwą ilość suszu

Niezależnie od tego, czy decydujesz się przygotowywać herbatę przy pomocy zaparzacza czy bez niego, powinieneś odpowiednio odmierzyć herbatę. Wystarczy jedna łyżeczka na filiżankę (mniej więcej półtorej na kubek), aby uzyskać aromatyczny, jasny napar. Jeśli zależy Ci na intensywniejszym smaku, możesz użyć nieco więcej liści. To właśnie w nich kryje się moc herbaty.

Zadbaj o odpowiednią temperaturę wody

Myślisz, że do parzenia herbaty jest zawsze potrzebny wrzątek prosto z czajnika? Nic bardziej mylnego. W temperaturze zbliżonej 100 stopni Celsjusza parzy się wyłącznie herbatę czarną oraz susze owocowe. No i oczywiście herbatę ekspresową, czyli tę w torebkach. Każdy z pozostałych gatunków ma swoją dedykowaną temperaturę parzenia. Dla zielonej herbaty jest to 70-80 stopni. Do określenia temperatury wody możesz użyć specjalnego termometru, ale jeśli go nie posiadasz, wystarczy, że zrobisz to „na oko” – wiedząc na przykład, że ciepła woda wychłodzi się o ok. 10 stopni po każdorazowym wlaniu jej do zimnego kubka. Po uzyskaniu właściwej temperatury warto przykryć naczynie pokrywką czy nawet spodeczkiem, aby uniknąć dalszego studzenia.

Ważna jest także jakość oraz moment gotowania wody. Najlepiej do parzenia herbaty nadaje się woda miękka, o jak najmniejszej zawartości wapnia, wykorzystana w fazie „białego wrzątku”, czyli przed doprowadzeniem do intensywnego wrzenia – zawiera wtedy więcej tlenu, przez co jest po prostu smaczniejsza.

Nie przesadzaj z czasem parzenia

Zielona herbata parzy się 2-3 minuty. Wówczas wychodzi aksamitnie delikatna, słodkawa i bardzo aromatyczna. Powinna mieć słomkowożółty kolor. Im dłużej trwa parzenie, tym bardziej herbata jest gorzka i… mniej pobudzająca! Dzieje się tak, ponieważ kofeina, której zielona herbata zawiera stosunkowo dużo, wydziela się tylko na początku parzenia, później natomiast jest neutralizowana przez garbniki. Zieloną herbatę lepiej więc parzyć krótko, a zużyte liście zachować, jako że nadają się do ponownego wykorzystania. Za każdym razem napar smakuje nieco inaczej i ma nieco inne właściwości (niektórzy mawiają, że najlepsza jest herbata z trzeciego parzenia).

czajniczek

Pamiętaj, że jak wszystko, także zielona herbata w za dużych ilościach może zaszkodzić. Jednak pita z umiarem z pewnością przyniesie Ci liczne zdrowotne korzyści oraz wiele przyjemności.

Więcej inspiracji na temat herbaty i nie tylko znajdziesz na blogu home-sklep.pl.

Źródło zdjęć: home-sklep.pl, shutterstock.com

Ciekawą opcją będą również kosmetyki naturalne marki korres.

Sprawdź również: https://yourhomestory.com.pl/okragle-stoly-do-jadalni

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *