Jak zrobić prawdziwe gruzińskie chaczapuri? Poznaj prosty przepis
Gruzińskie chlebki lub pizze przygotowywane na patelni to przysmak, który zagości w każdym domu na dłużej, jeśli zostanie wypróbowany choć raz. Zaletą przysmaku jest możliwość przyrządzania chaczapuri na wiele różnych sposobów, co pozwala odkrywać nowe smaki i sprawia, że danie nigdy się nie znudzi. Przedstawiamy uniwersalny przepis na gruzińskie chaczapuri oraz 5 farszów, które zachwycą najbardziej wysublimowane kubki smakowe!
Chaczapuri wiele ma odsłon
Gruzińskie chlebki to przysmak pochodzący z kuchni kaukaskiej, który dzieli się na trzy podstawowe warianty:
- chaczapuri imertyńskie – okrągły placek z nadzieniem
- chaczapuri adżarskie – placek z serem i jajkiem
- chaczapuri megrelskie – z nadzieniem i serem na wierzchu,
To jednak dopiero początek możliwości tego dania, które według wielu zbliżone jest do polskich podpłomyków. Zarówno farsze, jak i dodatki mogą być dopierane na podstawie indywidualnych upodobań lub tego, co akurat mamy pod ręką. Chaczapuri to świetny sposób na wykorzystanie wszystkich produktów, które zalegają w lodówce.
Przepis na gruzińskie chaczapuri
Składniki:
- 500 g mąki pszennej wrocławskiej z basiazsercem.pl
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 7 g drożdży instant
- 150 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać drożdże i sól. Mleko i wodę podgrzać z 5 g masła. Płynu nie można zagotować. Połączyć składniki i wyrobić ciasto. Przełożyć ciasto do miski i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części, rozwałkować na okrągłe placki. Na wierzchu każdego ułożyć farsz, na to drugi placek, brzegi zawinąć do środka, smażyć na patelni przez 2 minuty każdą stronę.
Przepis na farsz
Składniki:
- ser cheddar
- ser parmezan
- cebula
- pieczarki
Cebulę i pieczarki pokroić, usmażyć na patelni. Jeszcze ciepłe wymieszać z serami i wykładać na placki.
Smacznego!