Lifestyle

Proces palenia kawy – na czym polega?

Proces wypalania kawy

Proces palenia kawy wydobywa z niej to, co najlepsze dla smakoszy. Bez niego zebrane i wysuszone ziarna nie miałyby żadnej wartości. To zadanie wymagające kunsztu oraz znajomości rzemiosła. Zapraszamy w kuszący świat aromatów.

Dlaczego wypalamy ziarna kawy?

Napar z wyłuskanych i wysuszonych ziaren kawowca w niczym nie przypominałby klasycznej kawy. By uzyskać aromatyczny napój, zielone ziarna należy umiejętnie wypalić. Pod wpływem wysokiej temperatury, z palonego ziarna kawy uwalnia się aż 800 różnych aromatów. Nad delikatnymi zmianiami, które zachodzą w procesie palenia kawy czuwa profesjonalny roaster. Musi pamiętać, że słodycz wypalanych ziaren najpierw wzrasta, by podczas dalszego procesu maleć. Tak samo uwalnia się kwasowość ziaren. Za to im dłużej palimy kawę, tym więcej przybywa goryczy.

Wymagające zadanie

Proces palenia ziaren kawy wtedy tylko jest udany, gdy rzemieślnik uzyska z nich niepowtarzalne walory smakowe, delikatną kwasowość, czekoladowy posmak oraz zrównoważoną gorycz. Wypalanie przedstawia się jako prawdziwie magiczna sztuka, wymagająca wielu lat doskonalenia wiedzy oraz wrodzonej intuicji. Ważny jest zarówno czas palenia ziaren, jak i temperatura wewnątrz pieca. Jeden błąd, a cała partia ziaren trafia do kosza.

Świeżo wypalona kawa – jedyny taki smak

Kawa świeżo parzona z dopiero co wypalonych ziaren to intensywna dawka przyjemności dla wszystkich kawoszy. Za jej aromat odpowiadają rozpuszczone lotne związki aromatyczne, w tym olejki eteryczne, które zachowują się tylko w całych ziarenkach. Zmielona kawa, nawet ze świeżo wypalonych ziaren, szybko utraci swój smak i zapach. Dlatego tylko rzemieślnicze palenie kawy, w tym zmielenie ziaren i zaparzenie jej tuż przed podaniem zagwarantuje wydobycie najcenniejszych wartości.

Wypalanie ziaren kawy od kuchni

Jak wygląda rzemieślniczy proces palenia ziarna kawowca? Na początku zielone ziarna kawy dostarczane przez sprawdzonych importerów, zwykle prosto z plantacji, trafiają pod oko roastera. Ocenia on ich jakość jeszcze przed wrzuceniem do pieca. W małych palarniach, takich jak w explosia.pl, stosuje się tylko ziarna klasy premium i specialty.

Następnie partie wyselekcjonowanych ziaren trafiają do pieca, który jest dużo mniejszy od pieców przemysłowych. W bębnie zasypowym mieści się od 5 do 120 kg. Przed wypalaniem głównych partii, roaster wkłada do pieca partie próbne. Pozwala to dobrać idealny profil palenia. Wszystkie zmienne, takie jak temperatura, czas palenia, obroty bębna i przepływ powietrza, mają wpływ na końcowy produkt. Tak powstaje jedyna w swoim rodzaju kawa, po zaparzeniu której nie powrócisz już do mielonej.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *