Kuchnia

Co to jest patelnia wok i jak jej używać?

Patelnia WOK

Chociaż rzeczy, które przychodzą do nas z Chin bywają różnej jakości, to nie można odmówić Chińczykom, że wiedzą jak zrobić, żeby było szybciej i wygodniej. No i taki właśnie jest wok, który dociera powoli także do naszych kuchni. Poniżej informacje o cechach i fenomenie tego produktu, oraz rady, w jaki sposób wybrać patelnię wok! Szeroki wybór patelni wok znajdą Państwo w sklepie naczynia.olkusz.pl.

Co to jest patelnia wok?

Początkowo ten rodzaj patelni popularny był jedynie w chinach, a smażenie na niej odbywało się na ogniu. Wok ma specyficzny kształt, przypomina miskę, ma zaokrąglone dno. Dzisiejsza patelnia wok
często posiada lekko spłaszczone dno, co wynika z dostosowania do kuchenek indukcyjnych. Wok oryginalnie najczęściej miał długą rączkę, umożliwiającą smażenie potrawy w ciągłym ruchu. Teraz
często można spotkać woka także z dwoma uszami. Oryginalnie smażenie w ciągłym ruchu polegało na ciągłym podrzucaniu dania w naczyniu do góry, można jednak zwyczajnie mieszać w naczyniu drewnianą
szpatułką.

Jak wybrać patelnię wok?

https://naczynia.olkusz.pl/patelnie-wok

  • Żeliwny wok – Patelnia wok służy przede wszystkim do smażenia ciągle mieszając. Do takiej
    obróbki termicznej doskonale sprawdzi się żeliwna patelnia, która jest ciężka, solidna i bardzo
    wytrzymała. Odpowiednio zadbany żeliwny wok sprawdzi się na wiele lat.
  • Wok dla osób starszych i osłabionych – Żeliwny wok to jednak ciężki produkt, co nie wszystkim
    może odpowiadać. Dla osób, które nie chcą lub nie mogą dźwigać, lepszym wyborem będą
    patelnie stalowe lub z powłoką nieprzywierającą.
  • Dostosowanie do kuchenki – To bardzo ważne, żeby wybrany przez nas wok był kompatybilny z
    naszą kuchenką. Należy też zwrócić uwagę na rozmiar patelni w porównaniu z palnikiem.
    Jak smażyć na patelni wok?

Smażenie w woku odbywa się zawsze etapami.

  1. Pierwszym krokiem jest olej. Nie trzeba dawać go dużo, ponieważ ciągle mieszamy potrawę,
    jednak niewielka ilość jest konieczna.
  2. Następnie nakładamy na patelnię mięso, oczywiście pod warunkiem, że takowego będziemy
    używać.
  3. Mięso przesmażamy i odsuwamy na brzegi patelni, na środek nakładając kolejne produkty.
  4. Następne są warzywa, od twardszych takich jak marchewka po miękkie np. ogórek.
  5. Warzywa kolejno odsuwamy na brzegi i na środek kładziemy makaron, a w ostatnim etapie sos.
  6. Na sam koniec wszystkie produkty mieszamy i potrawa przygotowana na jednej patelni gotowa!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *