Co to jest patelnia wok i jak jej używać?

Chociaż rzeczy, które przychodzą do nas z Chin bywają różnej jakości, to nie można odmówić Chińczykom, że wiedzą jak zrobić, żeby było szybciej i wygodniej. No i taki właśnie jest wok, który dociera powoli także do naszych kuchni. Poniżej informacje o cechach i fenomenie tego produktu, oraz rady, w jaki sposób wybrać patelnię wok! Szeroki wybór patelni wok znajdą Państwo w sklepie naczynia.olkusz.pl.
Co to jest patelnia wok?
Początkowo ten rodzaj patelni popularny był jedynie w chinach, a smażenie na niej odbywało się na ogniu. Wok ma specyficzny kształt, przypomina miskę, ma zaokrąglone dno. Dzisiejsza patelnia wok
często posiada lekko spłaszczone dno, co wynika z dostosowania do kuchenek indukcyjnych. Wok oryginalnie najczęściej miał długą rączkę, umożliwiającą smażenie potrawy w ciągłym ruchu. Teraz
często można spotkać woka także z dwoma uszami. Oryginalnie smażenie w ciągłym ruchu polegało na ciągłym podrzucaniu dania w naczyniu do góry, można jednak zwyczajnie mieszać w naczyniu drewnianą
szpatułką.
Jak wybrać patelnię wok?
https://naczynia.olkusz.pl/patelnie-wok
- Żeliwny wok – Patelnia wok służy przede wszystkim do smażenia ciągle mieszając. Do takiej
obróbki termicznej doskonale sprawdzi się żeliwna patelnia, która jest ciężka, solidna i bardzo
wytrzymała. Odpowiednio zadbany żeliwny wok sprawdzi się na wiele lat. - Wok dla osób starszych i osłabionych – Żeliwny wok to jednak ciężki produkt, co nie wszystkim
może odpowiadać. Dla osób, które nie chcą lub nie mogą dźwigać, lepszym wyborem będą
patelnie stalowe lub z powłoką nieprzywierającą. - Dostosowanie do kuchenki – To bardzo ważne, żeby wybrany przez nas wok był kompatybilny z
naszą kuchenką. Należy też zwrócić uwagę na rozmiar patelni w porównaniu z palnikiem.
Jak smażyć na patelni wok?
Smażenie w woku odbywa się zawsze etapami.
- Pierwszym krokiem jest olej. Nie trzeba dawać go dużo, ponieważ ciągle mieszamy potrawę,
jednak niewielka ilość jest konieczna. - Następnie nakładamy na patelnię mięso, oczywiście pod warunkiem, że takowego będziemy
używać. - Mięso przesmażamy i odsuwamy na brzegi patelni, na środek nakładając kolejne produkty.
- Następne są warzywa, od twardszych takich jak marchewka po miękkie np. ogórek.
- Warzywa kolejno odsuwamy na brzegi i na środek kładziemy makaron, a w ostatnim etapie sos.
- Na sam koniec wszystkie produkty mieszamy i potrawa przygotowana na jednej patelni gotowa!