Co jeść, żeby nie zachorować? Wielu się nad tym zastanawia, zwłaszcza w dobie tak licznych chorób cywilizacyjnych. Okazuje się jednak, że natura dostarcza nam całą masę środków, dzięki którym przeżyjemy długie lata. Musimy jej jedynie posłuchać. Kto wie? Może to nawet podstawa w prewencji chorób nowotworowych?
Co jeść, żeby nie zachorować?
Powszechnie wiadomo, że czosnek działa przeciwzapalnie, a miód antybakteryjnie. W przyrodzie znajdziemy zresztą wiele naturalnych antybiotyków, m.in. cebula, imbir, echinacea, żurawina, olej z oregano. Źródłem do dobrego zdrowia jest zaś zbilansowana dieta oparta na nieprzetworzonych produktach i dostosowana do potrzeb organizmu. Inaczej powinien odżywiać się cukrzyk, a inaczej osoba z nietolerancjami pokarmowymi.
Jak zła dieta wpływa na zdrowie?
Należy sobie uświadomić, że zła dieta rujnuje nasze zdrowie. Brak niektórych składników odżywczych skutkuje wypadaniem włosów czy suchą skórą. To jednak nic w porównaniu ze skutkami długofalowymi. Przez niezdrową dietę możemy nabawić się np. cukrzycy, otyłości, nadciśnienia i przewlekłych problemów z jelitami. Wszystkim tym chorobom jest łatwiej zapobiegać, niż je leczyć. Powinniśmy wiedzieć, co jeść, żeby być zdrowym – inaczej grozi nam wiele dolegliwości.
Dieta w prewencji chorób nowotworowych
Coraz więcej wiemy o nowotworach, a najnowsze badania potwierdzają, że dieta może działać prewencyjnie w tym przypadku. Udowodniono, że substancje bioaktywne mogą przeciwdziałać nowotworom dzięki naprawie DNA, redukcji apoptozy ciałek nowotworowych, kontroli cyklu komórkowego, aktywności antyoksydacyjnej. Substancje te występują np. w polifenolach, które znajdziemy w zewnętrznych warstwach warzyw, owoców i zbóż. Niezwykle ważne są też flawonoidy ze względu na właściwości antyoksydacyjne właśnie. Występują one w czerwonym winie i zielonej herbacie. Z kolei warzywa krzyżowe, np. brukselka, kapusta, brokuły, posiadają substancje, które w procesie rozdrabniania zamieniają się m.in. w sulforafan. Jest to środek silnie antykancerogenny, więc warto mieć na uwadze spożywanie produktów, które go nam dostarczą.
Zdrowa dieta w praktyce
Aby być zdrowym, należy spożywać duże ilości warzyw i owoców z naciskiem na naturalne antybiotyki. Musi to być jednak dieta odpowiednio zbilansowana. Dlatego zawsze warto konsultować swoje nawyki żywieniowe z dietetykiem i lekarzem. Przedstawiciele obu tych profesji są jednak zgodni co do jednego – z diety należy wyeliminować produkty wysokoprzetworzone, czyli żywność typu chipsy, większość słodyczy, fast food.
Jeśli mamy problem ze skomponowaniem zdrowej diety samodzielnie, możemy skorzystać z cateringu dietetycznego. Posiłki w diecie pudełkowej są stworzone z myślą o zdrowiu i dobrym smaku. Firmy cateringowe znajdują się już w całej Polsce i oferują rozbudowane oferty bogate w różne, odpowiednio zbilansowane diety. Wybierając dietę pudełkową, masz pewność, że dostarczysz swojemu ciału niezbędnych substancji odżywczych. My polecamy np. catering dietetyczny Łódź.