Panna cotta – wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje
Nie da się ukryć, że panna cotta to jeden z najpopularniejszych i najprostszych deserów na świecie. Wywodzi się z Włoch i stanowi kwintesencję tamtejszej kuchni. Prostota i smak, który w sobie łączy sprawiają, że nawet wielcy szefowie kuchni sięgają po niego w swoich restauracjach. Jak zatem przygotować panna cottę, by zaskoczyć i zachwycić naszych najbliższych?
Panna cotta na klasycznie
W ujęciu klasycznym i tradycyjnym jest to deser wykonywany ze słodkiej śmietanki oraz laski wanilii i jej nasion. Wanilię należy przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Wrzucić jedno i drugie do śmietanki i gotować, ale tak, by się nie zagotowała. Następnie należy dodać żelatynę w odpowiednich proporcjach, by spowodować stężenie deseru. Po jego przygotowaniu należy rozlać masę do salaterek i odstawić do lodówki aż do stężenia. Podawać z sosem owocowym i kawałkami owoców.
Panna cotta z dodatkami
Inna wersja panna cotty wiąże się z czekoladą. Nie tylko w formie polewy czekoladowej na górze deseru, ale także z dodatkiem kakao. Należy je dodać do śmietanki obok wydrążonej laski wanilii (pamiętajcie, by wyjąć ją po chwili, by nie sprawiła, że deser będzie gorzki). Następnie w takiej formie dodać żelatyny i odstawić do wystygnięcia w salaterkach. Dalsza część jest już powtarzana, lecz na górę należy przygotować specjalny sos czekoladowy. Najlepiej rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, aby uzyskać doskonałą konsystencję. Na kakaową panna cottę należy wylać sos oraz przygotować borówki, które doskonale się tutaj sprawdzą.
Panna cotta z musem
Innym przepisem jest wykorzystanie panna cotty z dodatkiem wysokiej jakości kakao oraz musu z owoców. Aby go przygotować należy wymieszać śmietankę ubitą na puszystą masę oraz połączyć ze zmiksowanymi owocami i żelatyną. Dzięki temu otrzymamy doskonałą konsystencję, którą warto połączyć z deserem, kładąc ją na górze. W efekcie otrzymamy kakaowy deser z musem z borówek lub malin albo truskawek i kilka orzechów dla dekoracji i smaku.
Po więcej inspiracji oraz przepisów warto wybrać się na stronę wkuchnizwedlem.wedel.pl!