Kuchnia

Jak składać tortille?

tortilla

Tortilla to bardzo popularne danie kuchni meksykańskiej, które znalazło wielu zwolenników na rodzimym rynku kulinarnym. W dużych miastach nie brakuje restauracji serwujących to wyjątkowe danie, jednak najlepiej smakuje tortilla przygotowana w zaciszu domowej kuchni. Do jej wykonania będą potrzebne naleśniki do tortilli oraz farsz, najlepiej mocno przyprawiony.

Jak samodzielnie składać tortille?

Składanie tortilli tylko na pozór wydaje się być skomplikowaną czynnością. Naleśniki można podawać w różnej formie – zarówno popularnego rożka, zwinięte w rulon czy też w złożone w kieszeń. Tortilla pod każdą postacią wygląda i smakuje wręcz znakomicie.

Tortilla a’la rożek

Jednym z częstszych sposobów serwowania placków tortilli z nadzieniem jest rożek czyli burrito. Zwijanie tortilli w ten sposób wprawionej osobie zajmie jedynie kilkanaście sekund. Cały szkopuł tkwi w tym, aby równomiernie rozłożyć nadzienie na placku, pamiętając o tym, by brzegi pozostawić puste, w przeciwnym razie nadzienie może się wysypać. Następnie należy dół placka złożyć w kierunku środka, podobnie jak obydwa brzegi – prawy i lewy. W ramach dodatkowego zabezpieczenia można użyć folii aluminiowej.

Rulon z tortilli

O wiele prostsze jest zwinięcie placka z nadzieniem w rulon. Czynność tę należy tak samo jak poprzednio rozpocząć od równomiernego rozłożenia nadzienia na podgrzanym placku. Następnie trzeba delikatnie zacząć zwijanie naleśnika od jednego z brzegów. Gdy placek zostanie w całości zawinięty, to nie pozostaje nic innego jak podwinąć go z dwóch końców zabezpieczając nadzienie. Tortilla pod każdą postacią wyśmienicie smakuje z różnorodnymi dipami – na przykład czosnkowym czy mocno doprawionym sosem na bazie pomidorów.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *