Idealne śniadanie z powidłami śliwkowymi
Powidła są dużo zdrowsze od zwykłych dżemów. Zawierają dużą ilość owoców. Oczywiście są tak samo smaczne jak dżemy i również możemy przechowywać je w szklanych pojemniczkach. Powidła śliwkowe mają bardzo oryginalny smak i świetnie pasują do wielu dań, szczególnie tych polecanych na śniadanie.
Smakowite drożdżówki
Idealną przekąską na śniadanie mogą być bułeczki drożdżowe z dodatkiem powideł śliwkowych. Do ich przygotowania będziemy potrzebować drożdży, cukru, ciepłego mleka, jajek, mąki, soli i masła. Na początek musimy wyrobić drożdże, następnie połączyć je z pozostałymi składnikami i odstawić w ciepłe miejsce. Po około godzinie będzie gotowe do dalszej pracy. Dzielimy je na kilka równych kawałków i robimy placki, na środku każdego z nich kładziemy łyżkę powideł, zawijamy placek, tak aby się nie rozwinął. Gotowe kulki odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie smarujemy jajkiem i wstawiamy na około dziesięć minut do wyrośnięcia.
Zdrowo i smacznie
Klasycznym daniem śniadaniowym jest oczywiście owsianka. Zazwyczaj podajemy ją jedynie z rodzynkami. Czasami jednak warto ją urozmaicić. Powidła śliwkowe sprawdzą się w tym przypadku znakomicie. Dodatkowo będziemy potrzebowali także mleka, cukru oraz pomarańczy. Do gotującego się mleka dodajemy cukier oraz płatki owsiane. Całość gotujemy. Po około 5-6 minutach wkładamy do miseczki, na górę kładziemy powidła śliwkowe i plastry pomarańczy.
Tradycyjne naleśniki
Naleśniki są jednym z typowych posiłków o poranku. Możemy jeść je z różnymi dodatkami. Niektórzy decydują się na ser, inni na owoce, a pozostali na dżem albo powidła śliwkowe. Do przygotowania naleśników będziemy potrzebować mleka, jajek, cukru, mąki i odrobiny soli. Wszystkie składniki mieszamy. Powinna z nich wyjść lekko gęsta masa. Ciasto na naleśniki smażymy najlepiej na specjalnie do tego celu przeznaczonej patelni. Gdy naleśniki będą gotowe, smarujemy je powidłami. Całość możemy podawać ze śmietaną lub cukrem pudrem.
Powidła śliwkowe są smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu dań. Mogą bardzo urozmaicić śniadania i sprawić, że będą one bardziej sycące.