Jak usmażyć pierś kurczaka na oleju kokosowym?
Olej kokosowy wspiera układ sercowo-naczyniowy. Wpływa pozytywnie na zdrowie jamy ustnej i układu pokarmowego. Podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). Chroni przed skokami cukru i zwalcza insulinooporność. Pomaga walczyć z chorobą Alzheimera.
Piersi z kurczaka smażone na patelni
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 12 minut.
Całkowity czas: 27 minut.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia,
- 3 piersi kurczaka, ubite płasko i równomiernie (niezbyt cienko),
- szczypta czerwonej papryki,
- szczypta ziół prowansalskich,
- szczypta gruboziarnistej soli morskiej,
- szczypta czarnego pieprzu,
- ⅓ szklanki Chardonnay (lub innego białego wina),
- 1 łyżka niesolonego masła,
- 1 łyżka posiekanej pietruszki.
Przygotowanie:
Dokładnie umyj piersi z kurczaka. Następnie osusz i ubij każdą pierś. Później posyp piersi solą morską, ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem po jednej stronie. Teraz rozgrzej oliwę lub olej kokosowy na dużej patelni na średnim ogniu, aż pojawi się delikatny dym. Delikatnie umieść piersi z kurczaka na patelni. Dopraw drugą stronę podczas gotowania. Każdą stronę smaż około 4 minuty. Odłóż patelnię na bok i poczekaj przynajmniej 10 minut.
Zdejmując patelnię z ognia, powinieneś mieć dużo pysznych, brązowych kawałków przyklejonych do dna naczynia. Odtłuszcz je białym winem i mieszaj drewnianą łyżką. Znów podsmaż kurczaka. Pozwól, by białe wino zmieszało się z nim subtelnie przez około 2-3 minuty. Wyłącz palnik, dodaj masło i świeże zioła. Polej kurczaka i podaj.
Pieczony kurczak po indyjsku z olejem kokosowym i liśćmi curry
Składniki:
- 2 serano chilli,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 2 szklanki maślanki,
- ½ szklanki świeżych liści kolendry z delikatnymi łodygami,
- ⅓ szklanki świeżych liści mięty,
- 2 łyżki drobno posiekanego, obranego imbiru,
- 2 łyżki soli koszernej,
- 12 kawałków kurczaka z kością,
- olej roślinny (do smażenia),
- 2 filiżanki mąki,
- 2 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia,
- 4 świeże liście curry (posiekane).
Przyda Ci się również termometr do smażenia na głębokim tłuszczu.
Przygotowanie:
Chilli, czosnek, maślankę, kolendrę, miętę, imbir i sól włóż do blendera. Blenduj, aż konsystencja stanie się gładka. Umieść kurczaka w dużej misce, dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę. Teraz dokładnie wymieszaj. Przykryj i schłódź przynajmniej przez 4 godziny, a najlepiej 24 godziny.
Przygotuj dużą żeliwną patelnię lub inną ciężką, prostą patelnię (nieprzywierającą) z termometrem do smażenia. Wlej olej roślinny. Ustaw średni ogień i poczekaj, aż termometr pokaże 325 stopni Celsjusza.
Następnie wsyp mąkę do płytkiej miski. Wyjmij kurczaka z marynaty, zeskrobując nadmiar i osusz. Posmaruj go mąką, strząsając nadmiar. Podziel kurczaka na dwie partie. Usmaż go, obracając często szczypcami i regulując ciepło. Temperatura powinna wynosić 325-350 stopni Celsjusza. Smaż, aż kurczak stanie się ciemnobrązowa. Przez 10-12 minut smaż skrzydełka, a 12-15 udka, nóżki i piersi. Przenieś kurczaka na blachę do pieczenia i posmaruj olejem kokosowym.
Smaż liście curry w oleju roślinnym, aż zaczną skwierczeć (około 1 minutę). Przenieś je na talerz wyłożonym papierowym ręcznikiem. Kurczaka podawaj ze smażonymi liśćmi curry.
Dlaczego warto smażyć na oleju kokosowym?
Jeśli prowadzisz zdrowy styl życia, olej kokosowy BIO to doskonały wybór. Badania wykazały, że nawet po 8 godzinach ciągłego smażenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza, dalej wyróżniał się wysoką jakością.
Zawiera ponad 90% nasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu wykazują wyjątkową odporność na ciepło. Delikatesy Zdrowo – Internetowy sklep z żywnością ekologiczną oferuje produkty wysokiej jakości. Olej kokosowy dodaje energii i pobudza metabolizm.