Kuchnia

Komory chłodnicze w przemyśle spożywczym

komory chłodnicze

Przemysł i branża spożywcza to sektory niezwykle wymagające. Konieczne jest stosowanie różnych specjalistycznych urządzeń, które pozwolą przechować wybrane produkty spożywcze w optymalnej temperaturze, gwarantując im świeżość. Jednym z takich sprzętów jest komora chłodnicza.

Chłodnictwo przemysłowe to dziedzina, która wymaga dokładnego zaplanowania i dużych nakładów finansowych. Urządzeń do wyboru jest wiele (np. witryna chłodnicza, szafa mroźnicza itd.) i warto je poznać, aby wiedzieć, które z nich będą odpowiednie zależnie od rodzaju działalności. Mogą posłużyć jako wyposażenie restauracji, ale nie tylko. Jednym z popularnych elementów wyposażenia jest komora chłodnicza – wyjaśniamy, czym ona jest i jakie pełni zadania.

Czym są komory chłodnicze?

Komora chłodnicza lub mroźnicza to przestrzeń, która pozwala zachować konkretne parametry, a te z kolei można tak ustawić, aby produkty spożywcze zachowały jak najdłużej świeżość i swoje walory smakowe oraz zdrowotne.

Komory służą zwykle w restauracjach, barach i innych lokalach, a w magazynach czy zakładach produkcyjnych często konieczne jest przygotowanie całego pomieszczenia chłodniczego służącego za magazyn. Praktyczne są komory chłodnicze z paneli modułowych, dzięki czemu można uzyskać dowolną konfigurację, a z czasem ją rozbudować w razie potrzeb.

Komory chłodnicze – najczęstsze zastosowanie

Funkcjonalne komory chłodnicze są stosowane jako wyposażenie restauracji – wszędzie tam, gdzie przechowuje się produkty żywnościowe, czyli np. w lokalach gastronomicznych (restauracjach, barach, bistrach, stołówkach itd.), sklepach, hurtowniach, halach, magazynach, zakładach produkcyjnych, ale i podczas ich transportu. Gwarantują niskie temperatury, dzięki którym produkty spożywcze mogą zachować świeżość.

Znaczenie ma też wybór odpowiedniego modelu – wysokiej jakości, profesjonalna komora chłodnicza służy do przechowywania wybranych artykułów, zabezpieczając je, również te podatne na szybkie zepsucie się, produkty.

Wybór komory a rodzaj lokalu

Do każdego lokalu trzeba wybrać odpowiedni sprzęt w najwyższym standardzie, który będzie pełnił swoją rolę jak najlepiej. Dobrym wyborem są też komory chłodnicze, które można indywidualnie skonfigurować – również pod względem wielkości. Powinny one też spełniać określone zasady bezpieczeństwa, warto sprawdzić także sposób montażu, jaki jest system izolacji, czy dana komora pozwoli oszczędzać energię itd.

Zakup sprzętu do lokalu gastronomicznego to poważna inwestycja, ale zazwyczaj na wiele lat, dlatego warto postawić na solidne wykonanie i wysoką jakość.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *