Kuchnia

Ile posiłków jeść na diecie redukcyjnej?

dieta redukcyjna

Dieta redukcyjna to doskonały sposób na szybką i zdrową utratę wagi bez konieczności stosowania drakońskich obostrzeń. Ile posiłków powinno się spożywać w ciągu dnia, aby została przeprowadzona z zadowalającym skutkiem?

Szukasz szybkiego sposobu na utratę wagi? Wiele diet, które możesz znaleźć w książkach i na internetowych blogach, obiecują cuda za cenę niewielu wyrzeczeń. W rzeczywistości jednak często okazuje się, że nie dają one pożądanych rezultatów – lub przeciwnie, gwarantują je, ale za cenę zdrowia, które jest przecież najważniejsze. Dieta redukcyjna to sprawdzony sposób na poprawę sylwetki bez  negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Opiera się na prostych, klarownych zasadach. Nie powinny stosować jej jedynie osoby zmagające się ze schorzeniami natury autoimmunologicznej, na przykład chorobą Hashimoto.

Dieta redukcyjna i deficyt kaloryczny

Wprowadzenie jadłospisu redukcyjnego zakłada konieczność wytworzenia deficytu kalorycznego. To on odpowiedzialny jest za uruchomienie procesów prowadzących do spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Warto zaznaczyć, że  nie może być on zbyt duży, ponieważ przyniesie to efekt odwrotny od zamierzonego – owszem, waga będzie spadać, ale wraz z nią procent masy mięśniowej, co oczywiście odbije się negatywnie na zdrowiu. Dlatego też dietę redukcyjną najlepiej rozplanować z kompetentnym specjalistą. Każdy organizm ma inne potrzeby – zmienną stanowi tutaj choćby waga, wzrost, aktywność fizyczna, tryb życia i inne tym podobne czynniki.

Dieta redukcyjna i liczba posiłków

Zastanawiasz się, ile posiłków dziennie powinieneś spożywać na diety redukcyjnej? Zależy to od Twoich indywidualnych potrzeb energetycznych – jednak ważniejsza niż ilość, jest tutaj regularność posiłków i dbanie o zachowanie deficytu kalorycznego.

Generalnie jednak osoby przebywające na diecie redukcyjnej spożywają zazwyczaj 4-5 posiłków dziennie. Pozwala to na uniknięcie głodu między nimi i wyeliminowanie podjadania. W przypadku czterech posiłków, 25% energii powinno pochodzić ze śniadania i kolacji, 15% – z drugiego śniadania, 35% z obiadu, a pozostałe z kolacji.

Więcej  informacji na temat planowania jadłospisu redukcyjnego znajdziesz na stronie https://dawidwozniakowski.pl/dieta/dieta-na-redukcje/.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *