Wołowina Wagyu – sprawdź jej właściwości i zastosowanie

Wołowina to dosyć drogie mięso, które jest pozyskiwane ze specjalnie w tym celu hodowanego bydła. Wołowina wagyu to szczególny rodzaj mięsa otrzymywany z czarnego bydła Tajima, które wywodzi się z japońskiej prefektury Hyōgo. Te wyjątkowe zwierzęta muszą być hodowane w specjalny sposób, aby spełniać wysokie normy określone przez Stowarzyszenie Kobe Beef Marketing and Distribution Promotion Association. A co jeszcze warto wiedzieć o właściwościach i zastosowaniu wołowiny wagyu?
Bydło wagyu – charakterystyka
Choć bydło rasy wagyu pochodzi z Japonii, to obecnie jest również hodowane w takich państwach jak Francja, Belgia, USA, Niemcy, a nawet w Polsce. Wspomniane zwierzęta charakteryzują się średnią masą ciała i były wcześniej wykorzystywane do pracy w polu. Obecnie wyróżnia się cztery odmiany japońskiego bydła wagyu:
- czarną
- brunatną
- krótkorogą
- bezrogą
Bydło wagyu dojrzewa powoli i wymaga opasania w okresie od 30 do 40 miesięcy. Pozyskiwane w ten sposób mięso wyróżnia się piękną marmurkową strukturą i bogatym maślanym smakiem z wyczuwalną nutą karmelu. Z roku na rok popularność tego produktu wśród konsumentów wzrasta, a dania z wołowiny wagyu można spotkać w wielu ekskluzywnych restauracjach na całym świecie.
Wołowina wagyu – dlaczego warto ją spożywać?
Wołowinę wagyu cechuje wyjątkowa kruchość, soczystość oraz cienka warstwa tłuszczu otrzewnowego i podskórnego. Ten efekt udało się osiągnąć dzięki wdrożeniu specjalnego sposobu żywienia opartego w dużej mierze na burakach pastewnych, ziemniakach oraz paszach zbożowym z dodatkiem piwa lub sake. Hodowcy dbają o to, aby bydło nie miało dużo aktywności ruchowej, a zwierzęta są regularnie masowane i szczotkowane. Szczególne traktowanie bydła wagyu ma ogromny wpływ na jakość pozyskanego z nich mięsa. Soczysty stek wagyu składa się z białka, tłuszczu i wody oraz dostarcza organizmowi cenne aminokwasy, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także żelazo, fosfor i cynk. W porcji tego mięsa konsumenci znajdą również witaminę A, E, D i niektóre witaminy z grupy B.
Wołowina wagyu – zastosowanie
Ze względu na swoje cenne właściwości i niepowtarzalny smak wołowina wagyu jest doskonałą alternatywą dla zwykłej wołowiny. Ten zdrowy zamiennik może być z powodzeniem gotowany, duszony, smażony, pieczony lub grillowany. Podobnie jak w przypadku klasycznej wołowiny tak i odmianę wagyu nie trzeba mocno przyprawiać, aby wydobyć jej doskonały smak. Zwykle do tego celu wystarczy użyć soli, pieprzu i dobrej jakości oliwy z oliwek. Jeśli wołowina ma być gotowana lub duszona, to trzeba będzie poddać ją obróbce termicznej przez co najmniej kilka godzin. Mięso wagyu można pozostawić na jedną dobę w aromatycznej marynacie lub podawać je razem z delikatnym sosem, masłem ziołowym lub ulubionym dipem.
Wołowina wagyu – idealna propozycja dla miłośników dobrej kuchni
Wołowina wagyu świetnie nadaje się do przyrządzenia steka o preferowanym stopniu wysmażenia. Tak przygotowane mięso zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wybrednych klientów lub gości, a jednocześnie będzie zdrowie i korzystnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu. Stek wagyu to danie, które można podać w restauracji lub przyjaciołom i rodzinie podczas uroczystego obiadu. Do mięsa warto przygotować grillowane warzywa, pieczone ziemniaki lub lekkostrawną sałatkę. Wołowinę wagyu można również serwować w formie soczystego sashimi. W takim wypadku mięso trzeba pokroić w cienkie plastry i można je podać z sosem sojowym, sosem słodko-kwaśnym, wasabi lub sosem winegret. Plastry wołowiny warto też skropić cytryną, posypać kolorowym pieprzem lub parmezanem, a bezpośrednio przed spożyciem można je zanurzyć w gotującym się bulionie.
Wołowina wagyu jest dosyć droga i niekiedy bywa również trudno dostępna. Jednak jej charakterystyczny smak i cenne właściwości sprawiają, że sięgają po nią klienci z całej Polski. Stek wagyu (np. spizarniarydzynska.pl/antrykot-wagyu) można z łatwością przygotować samemu w domowym zaciszu lub zamówić w renomowanej restauracji. Takie danie to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonała okazja do poznawania nowych smaków.
Partner publikacji: