Jak zrobić leczo z cukinii i papryki?
Leczo to węgierska potrawa, która swoje godne miejsce zajmuje również w polskiej kuchni – aromatyczne i pasujące do każdego rodzaju pieczywa lub makaronu. Dowolność konfiguracji dodatków sprawia, że jest to danie wyjątkowe i na każdą okazję. Jak zatem przyrządzić doskonałe leczo?
Składniki typowe i nietypowe
Przygotowanie całego dania powinno zająć nie więcej niż 30 minut. Leczo z cukinii i papryki to najbardziej popularna formuła, której esencja tkwi w aromatycznych dodatkach.
Potrzebujemy zatem:
- 4 papryki (dwie żółte, dwie czerwone oraz jedna zielona)
- 3 cebule (ok. 400 g.)
- pomidory malinowe – 6-8 sztuk (ok. 700g)
- pęto kiełbasy (niesamowity posmak daje kiełbasa myśliwska).
W przypadku kiełbasy sklepowej warto zwrócić uwagę na ilość zawartej w niej soli, ponieważ zbyt duża ilość w połączeniu z dodatkowym doprawieniem może sprawić, że danie będzie za słone.
Więc sól i pieprz najlepiej dodawać na końcu.
- 4 ząbki czosnku
- szczypta oregano lub bazylii
- 5 łyżek smalcu lub oleju
Jakie przyprawy?
Dania takie jak leczo dają możliwość dowolnego komponowania przypraw według własnych upodobań i smaku. Po przegotowaniu warzywa mogą stać się mało wyraziste w smaku, dlatego warto dodać: mieszankę słodkiej i ostrej papryki (1 łyżeczkę). Szczyptę soli i ćwierć łyżeczki pieprzu (na końcu). Można również dodać bazylię i odrobinę majeranku.
Sposób przyrządzenia:
Pomidory należy sparzyć we wrzątku. To spowoduje łatwe zejście skórki. Do garnka wlewamy 3-4 łyżki oleju (może być słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek). Po nagrzaniu dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, pokrojony drobno czosnek oraz posiekaną cebulę. Całość należy podsmażać około 8 minut bez przykrywki. Podczas podsmażania można zająć się papryką i pomidorami. Paprykę należy dokładnie umyć i oczyścić z pestek, a następnie pokroić na drobne kawałki, najlepiej paski. Do dania można dodać małą łyżeczkę cukru, jednak w momencie kiedy jest dużo papryki jest to niekonieczne – ona sama w sobie daje słodkawy posmak.
Pokrojone papryki należy wrzucić do garnka i dodać wspomniane przyprawy z wyłączeniem soli i pieprzu. Należy również wrzucić jeden pomidor (nie odsączać z soku) – to zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu naczynia. Wszytko należy przykryć i dusić około 20 minut na średniej mocy palnika, co jakiś czas delikatnie mieszając. Teraz czas zająć się resztą pomidorów. Należy umieścić je w osobnym garnczku pokrojone w większe kawałki oraz dodać odrobinę soli i czubek łyżeczki pieprzu. Wymieszane pomidory dodaje się do garnka z pozostałymi składnikami na palniku dokładnie i powoli mieszając. Teraz można zrobić “test soli” i sprawdzić, czy kiełbasa zasoliła całą potrawę, czy jednak szczypta soli jeszcze się przyda. Całość gotuje jeszcze przez przynajmniej 10 minut. Jako dodatek można przygotować pieczywo czosnkowe i przygrzać je na patelni na sucho (bez żadnego smalcu ani oleju).
Leczo to łatwe w przygotowaniu i bardzo aromatyczne danie. Jego zaletą jest brak surowego reżimu jeżeli chodzi o dodatkowe składniki oraz wyrazisty smak. Podawane z ryżem, świeżym pieczywem lub makaronem, zawsze będzie odpowiednio łączyć smaki i tworzyć z podanego obiadu spójną całość.