Jesiennie warzywa w Twojej kuchni
Dopasowanie codziennego menu do pory roku to najlepszy sposób, aby było ono w pełni zbilansowane i pełnowartościowe. To pozwoli nam skutecznie zadbać o nasze zdrowie i samopoczucie. Właśnie w tym celu warto, aby jesienne warzywa na stałe zagościły w rodzinnych jadłospisach.
Jesienią wiele osób znacząco zmienia swoją dietę, przede wszystkim ogranicza spożycie chłodnych posiłków na rzecz tych bardziej rozgrzewających. Niestety część z nas rezygnuje też z jedzenia warzyw, co niekorzystnie wpływa na kondycję naszego organizmu. Nie popełniajmy tego błędu i jak najszybciej sięgnijmy po pyszne sezonowe dania z dużą ilością tych kolorowych składników!
Warzywa jako źródło witamin i minerałów
To, co jemy ma ogromny wpływ na kondycję naszego organizmu, dlatego powinniśmy zwracać większą uwagę, jakie produkty wybieramy. Nie bez powodu od lat podstawą piramidy żywieniowej są właśnie warzywa i owoce. O ile z jedzeniem owoców nie mamy problemu i od dziecka chętnie po nie sięgamy, o tyle z warzywami nie zawsze jest nam po drodze. Trudniej nam polubić wytrawne smaki i niekiedy wymaga to nie lada wysiłku. Ale warto! Choćby ze względu na witaminy i minerały jakie się w nich kryją. To produkty bogate między innymi w:
- beta karoten,
- likopen,
- witaminy B, C, E i K,
- błonnik pokarmowy,
- luteinę,
- sód, potas, wapń, magnez i żelazo.
Sezonowe warzywa na wyciągnięcie ręki
Jesienią zupełnie bezpodstawnie warzywa stają się jedynie niewielkim dodatkiem do ciepłych i sycących dań, a powinny nadal być podstawą naszej codziennej diety. Może wydawać się, że ta pora roku nie obfituje w świeże zdrowe produkty, ale to tylko mit, który należy jak najszybciej obalić! W rzeczywistości jesień daje nam wiele możliwości. To właśnie teraz jest najlepszy czas, aby w naszej kuchni zagościły
- dynie,
- brukselki,
- jarmuż,
- kalarepa,
- pasternak,
- fenkuł,
- wszelkiego rodzaju kiszone warzywa, jak ogórki, kapusta czy buraki.
Każda pora roku oferuje nam całe mnóstwo smakowitych produktów, które powinny znaleźć się na naszych stołach. Przede wszystkim warto, aby do każdego posiłku serwować porcję owoców i warzyw. Ich minimalne spożycie określane jest na poziomie ok. 400 gramów dziennie, ale warto pamiętać, że każda dodatkowa porcja przynosi nam jeszcze więcej korzyści!